Diósgyőri Református Gyülekezet

Keresztelkedés

Keresztelési előkészület lépései
a Miskolc-Diósgyőri Református Gyülekezetben

BEJELENTKEZÉS.

Időpontok egyeztetése – Mivel nagy fontosságú eseményről van szó, nálunk a keresztelésre legalább egy hónappal előbb be kell jelentkezni, hogy legyen idő a megismerkedésre és a közös felkészülésre. Különösen is ragaszkodunk ehhez azok esetében, akik nem gyakorolják a hitüket.


Feltételek ismertetése – Csak olyan esetekben vállaljuk a keresztelést, ha reménységünk lehet afelől, hogy a kereszteléskor tett fogadalmunk teljesítése nem ütközik eleve látható akadályokba. (Pl. távolság, hozzáállás).


Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a keresztelendő gyermek családja:

 • Helyben lakjon, vagy ha nem, a lakóhelyéhez közel eső ref. gyülekezettel vegye fel a kapcsolatot.
 • Helyben, vagy a lakóhelyén vegyen részt az előkészítő találkozásokon
 • Valaki a közeli rokonságból legyen gyakorló keresztyén (Pl: nagyszülők, vagy testvérek közül). Ha nincs ilyen, akkor a család kérjen fel, vagy fogadjon el valakit a gyülekezetből „pártolóként”

ISMERKEDÉS

 • „helyzet felmérés” – kölcsönös bemutatkozás, családi, vallási háttér, motiváció, stb.
 • A keresztség lényegének ismertetése ( isteni eredete, emberi jelentősége).
 • A keresztelés menetének, és tartalmának az ismertetése.
 • Bibliai olvasmány és hitvallásos olvasmány kijelölése (Házi feladat)

BESZÉLGETÉS

A kiadott olvasmányról, felmerülő kérdésekről beszélgetés. Szükség esetén, illetve érdeklődés esetén további „beszélgetős” alkalom lehetséges.


KERESZTELÉS

A keresztelési alkalmakon előfordulhat, hogy egyszerre több család gyermekét is megkereszteljük. A keresztelés a gyülekezet jelenlétében történik – a családdal együtt, közösen megvalljuk hitünket és ígéretet teszünk a gyermek hitben való nevelésére, mert REMÉNYSÉGBEN KERESZTELÜNK, hogy egy napon majd maga a megkeresztelt is hitre jut Jézus Krisztusban és elfogadja megváltójának.


KERESZTELÉST KÖVETŐEN

Mivel a keresztelés a gyülekezet közösségében történik, mi úgy tekintünk a keresztelt gyermekre és családjára, hogy hozzánk kívánnak tartozni. Ezért számon tartjuk és várjuk a családokat, hogy hitüket gyakorolják is a közösségünkben. Tartsák a kapcsolatot, járjanak alkalmainkra – érezzék otthon magukat gyülekezetünkben. Mi pedig igyekszünk minden segítséget megadni a családnak ahhoz, hogy gyermekeiket hitben nevelhessék. Máshol lakók esetében segítünk abban, hogy a lakóhelyükhöz közel lévő református gyülekezetbe bekapcsolódjanak és beilleszkedjenek annak életébe. Közösség nélkül ugyanis nincs egészséges, növekvő keresztyén élet. Ennek a bibliai igazságnak az elfogadását és gyakorlását elvárjuk a keresztelő családtól.


Felnőttek esetében

BEJELENTKEZÉS, ISMERKEDÉS

A gyermek keresztség esetéhez hasonló módon


ELŐKÉSZÜLET

A felnőtt keresztséget is felkészítő lelki alkalmak előzik meg – és követik is. A felkészítés történhet külön-külön személyenként és csoportokban is. Egy FELKÉSZÍTŐ KURZUS hét alkalomból áll.


SZÜKSÉGES

hogy a keresztelkedni akaró kezdjen el rendszeres Bibliát olvasni, Igét hallgatni kérdéseit, kétségeit, gondolatait őszintén ossza meg a felkészítő lelkipásztorral.


KERESZTSÉG

felvételéhez az alábbi dolgok elengedhetetlenek:

 • a NÉGY LELKI TÖRVÉNY megismerése és elfogadása
 • JÉZUS KRISZTUSBA, MINT ISTEN FIÁBA ÉS SZEMÉLYES MEGVÁLTÓBA VETETT HIT
 • ÉLETRENDEZÉS (bűnbánat, bűnvallás és –megtagadás – bűnbocsánat elfogadása)
 • CSATLAKOZÁS egy keresztyén gyülekezethez: nyilvános hitvallás- és fogadalomtétel keretében (konfirmáció)

Bővebb felvilágosítás személyesen, vagy telefonon egyeztetett időpontban:

46/400-599

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük