Olvasandó: Józsué könyve – 2. fejezet 
3-7. vers

„(3) Akkor Jerikó királya ezt üzente Ráhábnak: Hozd ki a férfiakat, akik bementek hozzád, akik a házadba mentek, mert azért jöttek, hogy kikémleljék az egész földet. (4) Az asszony pedig fogta a két férfit, elrejtette őket, és azt mondta: Úgy van! Bejöttek hozzám a férfiak, de azt sem tudom, honnan valók voltak, (5) és kimentek e férfiak kapuzáráskor a sötétben. Nem tudom, hova mentek. Siessetek gyorsan utánuk, mert utolérhetitek őket. (6) Pedig fölküldte őket a tetőre, és elbújtatta őket a száras len közé, amely ki volt rakva a háztetőn. (7) Az emberek utánuk siettek a Jordán gázlójához vivő úton. A kaput pedig bezárták, amint kimentek az üldözők.”

/Revideált Károli Biblia (Veritas)/

Napi parancs (2/3): Ismerd fel Isten küldöttét 

– aki egyszerre hozhat ítéletet és/vagy kegyelmet!

Fontos üzenete van annak, ahogyan Jerikóban a kiküldött kémeket fogadták. Mindenki ellenségesen fogadta, egyedül Ráháb nem. Mert rajta kívül mindenki az ellenséget látta bennük. Ráháb meglátta a megmenekülés lehetőségét a velük való találkozásban. A hit látása volt ez.

Kétségtelen, hogy azért mentek, hogy előkészítsék a gonosz város elleni ítéletes támadást. De mert Ráháb hitt és meghódolt Isten előtt, számára a kegyelem követei lettek ezek a kémek.

A bűnben élő ember számára Isten közeledése akár személyesen, akár küldöttei által, legtöbbször ellenséges reakciókat vált ki. Kegyelem az, amikor valaki felismeri, hogy Isten éppen a pusztulástól való megmentő szándékkal keresi az embert.

Jézusban is azért jött el, hogy megkeresse és megmentse azt, aki elveszett. Sajnos Izrael nem ismerte fel „meglátogatása idejét”. Nem hitte el, hogy Jézus az Isten kegyelmének a küldötte, ezért ítéletté vált számukra.

Ráháb példáján is láthatjuk, hogy a Jerikóban lakóknak a sorsa a kémek fogadásán is múlott. Mert Ráháb befogadta őket, így ő és családja megmenekült. Számára a kegyelem követei lettek. A város üldözte őket, ellenállt – számukra az ítélet követei lettek.

Ki tudja, ma hány emberrel fogsz kapcsolatba kerülni?! Isten igen, és lesz köztük, akit Ő azért küld a „városodba”, hogy az Ő közeledését jelezze.

Ma: legyen nyitott hited szeme felismerni Isten küldöttét, hogy te se állj ellent Isten szándékának, hanem fogadd be és te is megmenekülsz.

Vélemény, hozzászólás?