Olvasandó: Józsué könyve – 7. fejezet  
1-5. vers

„(1) De Izráel fiai hűtlenül bántak a teljesen Istennek szentelt dolgokkal. Mert a Júda nemzetségéből való Ákán, Karmi fia, aki Zabdi fia, aki Zerah fia, elvett a teljesen Istennek szentelt dolgokból. Ezért fölgerjedt az ÚR haragja Izráel fiai ellen. (2) Józsué ugyanis férfiakat küldött Jerikóból Ajba, amely Bét-Áven mellett van, Bételtől kelet felé, és azt mondta nekik: Menjetek föl, és kémleljétek ki azt a földet. Föl is mentek a férfiak, és kikémlelték Ajt. (3) Majd visszatértek Józsuéhoz, és azt mondták neki: Ne menjen föl az egész nép. Mintegy kétezer férfi vagy mintegy háromezer férfi menjen föl, és megverik Ajt. Ne fáraszd oda az egész népet, hiszen kevesen vannak! (4) Fölment azért oda a népből mintegy háromezer férfi, de megfutamodtak Aj emberei elől. (5) És Aj emberei megöltek közülük mintegy harminchat férfit, és üldözték őket a kaputól kezdve egész Sebárimig, és levágták őket a lejtőn. Azért megolvadt a nép szíve, és olyan lett, mint a víz.”

/Revideált Károli Biblia (Veritas)/

Napi parancs (7/1): Ne engedj a kísértésnek – akár anyagi, akár szellemi jellegű!

 

Nagyon mély üzenete van annak, hogy Ákán bűne miatt az egész népnek szenvednie kell, és addig nem múlik el a bűn miatti átok, amíg testületileg el nem ítélik, ki nem vetik maguk közül a bűnöst. Ez megmutatja nekünk Istennek, az emberi társadalom szolidaritására vonatkozó fogalmát. Az emberiség bűne miatt kellett meghalnia egy embernek, az ember Jézus Krisztusnak, hogy megszabadítson minket a bűn átkától és következményétől.

Ákán Istent rabolta meg azzal, hogy elvett a teljesen neki szentelt zsákmányból. Ez egy fizikai, anyagi jellegű lopás volt. Józsué viszont azzal, hogy újra kémeket küld ki és az ő véleményükre hallgat, őket kérdezi és nem az Urat – ezzel a bizalmát lopta el Istentől. Emberi számítgatásokra épít és nem az isteni utasítások érdeklik, mint Jerikó esetében tette.

Bizony ilyenek vagyunk mi is: a nagy győzelmek elbizakodottakká tesznek bennünket, könnyen fejünkbe száll a dicsőség!

 

Ma: ne engedj se az anyagi, se a szellemi természetű kísértéseknek!

Vélemény, hozzászólás?