Olvasandó: Józsué könyve – 21. fejezet  
43-45. vers

„(43) Odaadta tehát az ÚR Izráelnek mindazt a földet, amely felől megesküdött, hogy odaadja atyáiknak. Birtokba is vették, és letelepedtek rajta. (44) Nyugalmat is adott nekik az ÚR mindenfelől, pontosan úgy, ahogy megesküdött atyáiknak. És senki sem tudott megállni velük szemben ellenségeik közül, minden ellenségüket kezükbe adta az ÚR. (45) Egyetlen szó sem veszett el mindabból a jó szóból, amelyet az ÚR Izráel házának mondott; mind beteljesedett.”

/Revideált Károli Biblia (Veritas)/

Napi parancs (21/2): Számolhatsz Isten hűségére – a tiedre lehet-e?

Itt véget ér a területek és városok elosztásának hosszú leírása. Az összefoglalás hangsúlyozza Isten hűségét. Amit Isten megígér, azt meg is adja. Isten megtartotta ígéretét, mert Izraelnek adta az országot és megadta az ellenségtől való nyugodalmat. Isten tényleg hűségesen megtett mindent, amit magára vállalt. Mégsem lett teljes sem a nyugalom, sem a terület elfoglalása. Ebben nem Isten, hanem Izrael volt a hibás, mert ők viszont nem mindig és nem mindent akkor és úgy tettek, ahogy ígérték. Ők nem voltak hűségesek a szövetséghez. Ezért a teljes igazság az, hogy az „ígéret földjét” soha nem birtokolhatták teljes egészében és volt idő, amikor el is veszítették az országot. Manapság újra ott van Izrael az ígéret földjén, de sok küzdelem és kétségbevonás között kell megvédeniük és építeniük a hazájukat. Egyazonban biztos: Isten örökre nekik adta az országot és ezt az ígéretét előbb-utóbb be fogja teljesíteni előreláthatóan az ezeréves uralkodása alatt.

Milyen csodálatos ez az utolsó utalás a győzelemre: „… És senki nem állott meg ellenükben valamennyi ellenségeik közül; minden ellenségüket kezükbe adá az Úr.” (Józs 21:44). A hangsúly itt a győzelmen van, amelyet Isten adott népének ellenségeikkel szemben. Ez azért következett be, mert Isten megesküdött erre. Teljesítette még akkor is, ha népe nem szolgált rá erre. Isten hűségét nem tudja meghiúsítani az emberi hűtlenség. Ahogy Pál írja: „Ha mi hűtlenkedünk is, Ő hű marad, mert Ő magát meg nem tagadhatja.” (2.Tim.2,13). Istennek ez az alaptermészete.

MA: adj hálát Isten hűségéért és ez sarkalljon téged is arra, hogy hűséges maradj!

Vélemény, hozzászólás?