Olvasandó: Józsué könyve – 1. fejezet 
10-11. vers

„(10) Józsué tehát azt parancsolta a nép elöljáróinak: (11) Menjetek végig a táboron, és parancsoljátok meg a népnek ezeket: Készítsetek magatoknak útravalót, mert három nap múlva átkeltek a Jordánon, hogy bemenjetek, és birtokba vegyétek azt a földet, amelyet az ÚR, a ti Istenetek ad nektek.”

/Revideált Károli Biblia (Veritas)/

Napi parancs (1/5): Készülj elő a következőkre!

– vonj be másokat

– gondoskodj a szükségesről

– szánj időt már előre

Isten szándéka szerint nem „esetleges” az életünk, nemcsak úgy adta, hogy legyünk, hanem neki terve és célja van mindenkivel. Ez pedig az, hogy üdvösségre jussunk.  Nem csavargóknak, hanem vándoroknak akar látni bennünket, ezért akit érdekel, annak kijelenti akaratát, hogy készülhessünk az elkövetkezőkre.

Józsuéról tudjuk, hogy fiatalsága óta kitűnt Isten dolgai iránti érdeklődésével – így kapott elhívást Mózes mellé, kiküldést Mózes után Izrael tovább vezetésére – és parancsokat az ígéret földjére való bevezetésre.

Ugyanakkor nem magányos „szigetnek” teremtett, hanem alkotott hozzánk illő társakat – ad mellénk embereket, akikkel együtt mehetünk egy közös úton. Isten nemcsak egyénekben gondolkodik, hanem népben. Ezért választotta ki Ábrahám utódait, hogy a velük való bánásmódjában, életükben, sorsukban példázza az egész emberiség minden egyes népével és tagjával kapcsolatos szándékait. Így adta tovább Józsué a kapott parancsokat a mellé rendelt elöljáróknak, azok pedig az alájuk rendelt nép-tagoknak.

Te se légy „magányos farkas”, miközben Isten terve szerint rendezed a napodat – vonj be másokat is. Például: bizonyságtétellel, tanáccsal, feladatmegosztással, buzdítással, összefogással.

„Útravaló” készítésnek két mozzanata van – csomagolni, ami kell, elhagyni azt, ami nem kell. Csak azt vinni, ami szükséges a haladáshoz, a továbbiakhoz, de hátra hagyni, elengedni azt, ami csak hátráltat, akadályoz.

Te se cipelj felesleges dolgokat magaddal életed útján. Olyan sok ilyen van: terhek, gondok, felesleges információk, aggódások, neheztelések, rendezetlen ügyek stb., amik nem táplálnak, nem „muníciót” jelentenek, hanem testi-lelki erődet fogyasztják. Gondold végig és tedd félre, dobd ki a hátizsákodból azokat, amiket már régen ki kellet volna dobnod még MA! Isten előtt megvallhatod, elhatározhatod, minden gondodat rá vetheted.

Miért épp három nap múlva? Miért nem aznap? Miért nem azonnal?

Nem tudom, csak gondolom: mert többről van szó, mint egy „kirándulásról”. Táborbontás, átköltözés, előbbre jutás – új életszakasz. Jelentős változás, jelentős lépés.

Te se kapkodj, ha fontos fordulópont, jelentős kihatású változás előtt állsz. Lehet, hogy te is, aki olvasod ezt a pár gondolatot életed, munkád, családod, otthonod területén egy ilyen fontos elindulás előtt állsz.

Valamit birtokba kell venned? – fel kell rá készülni.

Gondold át Isten előtti csendességben, mi az, ami fontos és vedd kezed ügyébe. Mindaz pedig ami nem fontos, és csak akadály, hagyd hátra. Ne kapkodj, adj időt, hogy megfontoltan cselekedhess. És vonj be másokat is amennyire szükséges.

Áldott napot!

Vélemény, hozzászólás?